Gluteeniton päärynä-toscakakku

toscakakku

Minä en ole se ihminen, jolle kannattaa avautua synkimmistä salaisuuksistaan. Tykkään puhua ja ne salaisuudet tulevat julki heti kun pääsen lupaamasta etten varmasti kerro asiaa kellekään. Nyt olen kuitenkin pitänyt yhtä pientä juttua täysin luonteenvastaisesti salaisuutena jo useamman viikon ajan. Menin nimittäin kihloihin heinäkuun viimeisenä perjantaina. Kaikki tapahtui hieman yllättäen ja puolivahingossa ja sormuksetkin löytyivät vasta tällä viikolla. Totta se kuitenkin on.

Tuo sormus tuntuu vielä jotenkin oudolta tuossa sormessa, mutta ihan kivalla tapaa oudolta. Katsoessani sitä tai tuntiessani sen painautuvan sormeani vasten vatsanpohjassani alkaa pyöriä sillä tavalla, jonka aiemmin on saanut aikaiseksi vain tieto siitä, että saan piakkoin syödä jotain herkullista. Jännitystä ja intoa, pelkoa ja onnea.

Välillä unohdan jo hetkellisesti sormessani olevan sormuksen, mutta sitten avaan oven tai tartun viinilasiin, vastaan puhelimeen tai sammutan lattialampun ja sormus kilahtaa kevyesti osuessaan johonkin. Siitä on tullut lempiääneni koko maailmassa.

Ei kannata kuitenkaan käsittää väärin – tämä ei muuta minua ihmisenä mitenkään. Olen jatkossakin kyyninen, ilkeämielinen, pikkusieluinen ja rehvakas. Tämä ei ole kaikkien unelmieni täyttymys eikä elämäni pääty romanttisen komedian tavoin tähän. Olen kuitenkin onnellinen.

gluteeniton toscakakku

Onnellisuus on pieniä hetkiä siellä kaiken muun seassa. Onnellisuus ei ole koskaan pysyvää, ja siksi niistä pienistä hetkistä kannattaakin nauttia. Monia pieniä herkullisen onnellisia hetkiä voi viettää esimerkiksi tämän päärynäisen toscakakun äärellä (aivan, olen todella hyvä rakentamaan aasinsiltoja). Tämä gluteeniton herkku säilyy jääkaapissa useamman päivän ajan ja jopa paranee päivä toisensa jälkeen!

Ainekset:

2 kananmunaa

1dl sokeria

1dl kookospalmusokeria

puolikkaan sitruunan raastettu kuori

1dl kermaa (tai maitoa)

75g sulatettua voita

100g mantelijauhetta

1,5dl kookosjauhoja

1tl leivinjauhetta

1tl vaniljajauhetta

½ tl kardemummaa

3 päärynää, kuorittuna ja viipaloituna

tosca-kuorrutukseen:

100g voita

1dl kuohukermaa

2dl sokeria

200g mantelilastuja

2rkl kookosjauhoja

Ohjeet:

Aloita vatkaamalla kananmunat ja sokerit huolellisesti yhteen. Lisää sitruunan kuori, kerma ja voisula seoksen joukkoon ja sekoita huolellisesti. Lisää kuivat ainekset ja sekoita tasaiseksi taikinaksi. Kaada puolet taikinasta voideltuun kakkuvuokaan, asettele päärynäviipaleet tasaisesti pohjan päälle ja levitä loppu taikina päärynöiden päälle. Paista 180-asteisessa uunissa 20 minuutin ajan.

Kakkupohjan kypsyessä uunissa voit valmistaa tosca-kuorrutuksen. Sekoita kaikki ainekset paistinpannulla ja kiehauta. Hämmennä parin minuutin ajan pannulla kunnes seos alkaa kiinteytyä ja tummua. Kaada kakkupohjan päälle ja paista uunissa vielä 10-15 minuutin ajan, kunnes tosca on tummunut kauniin kullanruskeaksi.

Resepti on julkaistu alunperin huhtikuussa 2014 osoitteessa antonanton.fi.

Jätä kommentti