Köyhät ritarit

köyhät ritarit

Köyhät ritarit ovat erittäin pitkän ja rikkaan historian omaava perinneherkku. Jo 1300-luvulta löytyneissä resepteissä seikkailevat saksalaiset Arme Ritter ja englantilaiset Poor Knights of Windsor; 1400-luvulla Ranskassa nautittiin pain perdu -nimistä herkkua, joka vapaasti suomennettuna tarkoittaa kadotettua leipää. Tällä viitataan tietenkin siihen, että köyhiin ritareihin käytetään usein leipää, joka on jo parhaat päivänsä nähnyt.

Oma yhteinen historiani köyhien ritarien kanssa alkoi edesmenneen tätini kautta. En koskaan ehtinyt tavata ketään isovanhemmistani, mutta tämä täti oli lähinnä isoäitiä, mitä minä olen saanut. Vietin hänen luonaan paljon aikaa lapsena ja hän teki minulle aina suosikkejani, köyhiä ritareita. Herkuttelun jälkeen sain tienata taskurahaa suoristamalla hänen mattojensa päätyhapsut pienellä kammalla. Ritarit eivät olleet ainoita, jotka olivat köyhiä.

Lapsena nauttimani köyhät ritarit olivat maitoon dipattua päivän vanhaa leipää tomusokerin kera; sen sijaan hillon ja kermavaahdon kanssa nautitut leivät saivat lempinimekseen rikkaat ritarit. Oma versioni tästä nostalgisesta herkusta on monin tavoin erilainen kuin ne lapsuuden suosikkini, mutta haluan uskoa, että tätini, tomera ja tarkka vaikka olikin, olisi nauttinut myös näistä.

Kermavaahdon sijaan ritareita rikastuttaa maustamaton tuorejuusto, joka hillon ohella on tungettu ritarien väliin täytteeksi. Itse olen nimittäin aina pitänyt hillosta ja kermasta köyhien ritarien kanssa, mutta mielestäni ne onnistuivat usein peittämään itse leivästä parhaan osan, eli rapean pinnan. Näin voi saada parhaat puolet kaikesta!

Ainekset:

4 leipäviipaletta

2 kananmunaa

1dl maitoa

1rkl makeaa sherryä

1rkl vaniljasokeria

voita paistamiseen

ritareita rikastuttamaan:

100g maustamatonta tuorejuustoa

1rkl tummaa rommia

n. 6rkl hilloa (esim. kirsikkahilloa)

tomusokeria

(marjoja)

Ohjeet:

Vatkaa kananmunat ja maito huolellisesti yhteen laakeassa kulhossa tai keittolautasella. Sekoita joukkoon sherry ja vaniljasokeri.

Sekoita tuorejuusto ja rommi huolellisesti yhteen ja levitä kahdelle leipäviipaleelle. Levitä valitsemasi hillo kahdelle toiselle leipäviipalelle ja aseta leivät pareittain, hillo kiinni tuorejuustoon.

Sulata voi paistinpannulla. Dippaa leivät muna-maitoseokseen noin 15 sekuntiksi, käännä ja dippaa noin 10 sekuntiksi. Paista noin 3 minuttia molemmin puolin, viimeistele tomusokerilla ja halutessasi tuoreilla marjoilla ja nauti.

 

Yksi kommentti

  1. Nam! Ei nämä kyllä köyhiä ole;)

    Tykkää

Jätä kommentti