Kesäkurpitsa oli minulle pitkään hankala vihannes. En oikein tiennyt, miten siitä saisi kaiken ilon irti. Ei sinänsä yllättävää, että vastaus oli lopulta ”kun sen upottaa sokeriin ja rasvaan”. Kesäkurpitsa nousi nimittäin välittömästi suosikkieni kärkeen kun tajusin tehdä siitä kakkuja.
Yksi versio oli ravintolapäivän kakkukojuni tähtenä vuosia sitten, ja tämä uusi versio on vuosien varrella hienovaraisesti hioutunut, vielä parempi kakku. Tällä kertaa se on myös täysin gluteeniton, ja samalla saa tattarijauhoista suussa sulavan pehmeän koostumuksen. Jos gluteeni ei tuota ongelmia niin kesäkurpitsakakussa kannattaa kokeilla myös ruisjauhoja – ne pehmentävät myös hauskasti kakun koostumusta ja antavat myös syvempää aromia!
Ainekset:
2 kananmunaa
2dl sokeria
1dl tomusokeria
1dl oliiviöljyä
50g sulatettua voita
4dl tattarijauhoja
1tl kutakin: leivinjauhe, ruokasooda
1tl kutakin: kardemumma, kaneli, inkivääri
1 sitruunan raastettu kuori
2 keskikokoista kesäkurpitsaa, hienona raasteena
kuorrutukseen:
3rkl kreikkalaista jogurttia
150g tomusokeria
Ohjeet:
Aloita vatkaamalla kananmunat ja sokeri vaahdoksi. Lisää tomusokeri ja sekoita huolellisesti. Lisää joukkoon oliiviöljy sekä sulatettu voi ja sekoita huolellisesti. Lisää seuraavaksi keskenään sekoitetut kuivat ainekset ja sitten raastettu kesäkurpitsa sekä sitruunan raastettu kuori.
Kaada voideltuun kakkuvuokaan tai neliskulmaiseen leipävuokaan ja paista 180-asteisessa uunissa noin 35-40 minuuttia, kunnes kakun keskiosaan työnnetty tikku irtoaa puhtaana.
Valmista kuorrutus sekoittamalla kaikki ainekset huolellisesti yhteen. Kaada jäähtyneen kakun päälle, viimeistele halutessasi esimerkiksi pähkinärouheella.